torsdag 18 april 2013

MALBEC WORLD DAY



Den 17 april 2013 firades Malbec World Day på 70 ställen i 45 olika länder, med New York, São Paulo, London och Shanghai i spetsen.
Inte oväntat är det Argentina som ligger bakom detta evenemang, för tredje året i rad. Det är där som det mesta av all Malbec odlas. Just nu över 32.000 hektar och arealen har fördubblats på drygt 10 år.
I år vänder man sig särskilt till ”nya konsumenter”. Förmodligen menas unga konsumenter, för årets tema är ”street art”. Inte så politiskt korrekt i Sverige kanske, men syftet är att associera till konst och kultur. Vinmakarnas arbete med att utveckla Malbecvinerna skall jämföras med gatukonstnärernas fräcka uppfinningsrikedom och nyskapande.
Men är det så klyftigt att elda på ännu mera under Argentinas nationaldruva? Många varnande röster har höjts om faran med att satsa så hårt på bara en druva. Hittills i år har mer än hälften av exporten gått till USA-Kanada. Det är en riskabel marknad. Om något drev mot Malbec skulle dra igång (typ filmen Sideways), kan det leda till stora svårigheter för Argentinsk vinodling.
Flaskviner med bara Malbec på etiketten svarar nu för bortåt hälften av den totala exporten, men andelen sjunker. Blandviner med producentens namn eller fantasinamn ökar däremot mycket kraftigt. Många av dessa består huvudsakligen av Malbec och det borde peka mot att man koncentrerar marknadsföringen på något annat än bara druvnamnet.
Flertalet argentinare har italienskt påbrå. Det borde ligga nära till hands för Argentina att snegla på de exempellösa framgångar som italienska viner har, trots att argentinska viner i alla prislägen oftast är bättre än de italienska. Italien har vunnit sina framgångar genom att sälja in bilden av själva landet som något mycket attraktivt. Romersk kulturhistoria, opera, mode, pasta, Amalfi-kusten, Toscana. Allt väller fram när man öppnar en flaska, även om vinet kan vara medelmåttigt.
Malbec är en fantastisk druva i Argentina. Och det görs allt bättre Malbecviner för varje år, som ofta innehåller också andra bra druvor. Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Tempranillo, för att nämna några. I stället för att ensidigt promovera Malbec, vore det mindre riskabelt att koncentrera sig på att bygga upp bilden av Argentina som ett riktigt stort vinland med många andra unika egenskaper.
Mendoza är centrum för vinproduktionen och rankas av resebranschen som ett av världens mest uppskattade besöksmål. Dit hör också Buenos Aires, en sjudande stad med sin tangokultur och ett oändligt antal restauranger med omfångsrika vinlistor.  Det argentinska köttet är känt som världens bästa, pampas har många hundra gröna mil och Iguazúfallen är ett av världens sju underverk. Redan detta borde räcka långt för att ge positiva associationer till de argentinska vinerna.